ابزارهاي هوشمند امروزه به جزء حياتي و جدانشدني در زندگي مردم تبديل شده است؛ به طوري كه تصور زندگي كردن و انجام يا مديريت كارها بدون آنها بههيچوجه ممكن نيست. اين فناوريهاي دلنشين توانستهاند فناوريهاي پيشتر از خود را كه زماني در عصرشان فرمانروايي ميكردند، از رده خارج كرده يا از پاي درآورند. تجربه زندگي بدون ابزارها و بخصوص گوشيهاي هوشمند سخت يا نشدني است. وابستگي به اين وسايل هوشمند تا حدي پيش رفته كه مردم با هشدار تمام شدن باتري حسابي كلافه و نگران ميشوند. حال كه مردم نميتوانند از گوشيهاي دوستداشتني خود جدا شوند، گوشيها خودشان را مسئول ميدانند و وظيفه دارند جايگزين چيزهايي شوند كه روزي جزو لوازم ضروري صاحبانشان بود.
قطعا خيلي چيزها از دوران كودكي به جاي ميماند، اما در زندگي ما ديگر نقشي ندارد و در گنجه يا گوشه زيرزمين و انباري خاك ميخورد. وسايلي كه روزي مايحتاج زندگي بود، به علت وجود گوشيهاي هوشمند و تحول ارتباطات به موجودات بيمصرفي تبديل شده است كه تنها خاطرهها را براي ما زنده ميكند.
دايرةالمعارف

تصور گنجانده شدن دنيايي از دانش در چند جين كتاب به نام دائرهالمعارف يا دانشنامه، در دوران كودكي برايمان غيرقابل باور بود. اما اكنون به يمن وجود گوشيهاي هوشمند و برنامههاي كاربردي آنها، دانش همه دنيا به راحتي در كف دستان مردم جاي ميگيرد. اين در حالياست كه يك مجموعه كامل از دايرةالمعارف ميتواند كل قفسه كتابها را به خود اختصاص دهد. ضمن آنکه اين كتابها ارزان نيست و جلدبهجلد براساس اشتراك فروخته ميشود. بسياري از خانوادهها كه با حسن نيت شروع به خريداري و ايجاد مجموعهاي از دايرةالمعارف ميكنند، ناگهان پس از خريدن چند جلد از آنها به دليل هزينههاي گزاف و قيمت بالاي آن پشيمان ميشوند.
نوار كاست

كساني كه بعد از دهه 70 به دنيا آمدهاند، به احتمال زياد حتي يك نوار كاست هم نديدهاند و نميدانند چه شكلي است يا چطور ميتوان از آن استفاده كرد. قديمها براي گوش دادن به موسيقي از نوارهاي كاست استفاده ميكردند. روي هر نوار فقط امكان ضبط 60 تا 90 دقيقه موسيقي وجود داشت. اما مهمترين تصميمي كه قبل از هر سفر بايد گرفته ميشد اين بود كه كدام كاست را با خودمان ببريم؟ چند تا بايد ببريم؟ و بعد از آن هم بايد مطمئن شويم كه غصه نوار كاستهايي كه گم كرده يا جا گذاشتهايم را نميخوريم.
كارت پستال

خيلي به قطعيت نميتوان گفت، اما به احتمال زياد كاربرد كارتپستالها ديگر تغيير پيدا كرده است و مثل قديمها نيست. قديمها مردم براي تبريك مراسم خاص، تعطيلات و اعياد براي دوستان و فاميل خود كارت پستال خريده و ارسال ميكردند. گاهي حتي قبل از اينكه كارت پستالها به دست مخاطب برسد خودشان زودتر او را ملاقات ميكرده و به او تبريك ميگفتند. اما اكنون براحتي ميتوانند تصاوير و تبريكات خود را در اينترنت با ديگران به اشتراك گذارند يا براي دوستان ايميل كنند؛ روشي ساده، ارزان و سريع! اين روزها مردم براي تبريكات فقط براي خودشان كارت پستال ميخرند!
نامههاي كاغذي

نامههاي دلتنگي براي خيليها خاطره است. بسياري از مردم در دوران قديم، احتمالا با دوستان خود در شهرها يا كشورهاي دور مكاتبه ميكردند و از دريافت نامه و خبر از حال آنها لذت ميبردند. تنها شكل فيزيكي نامهنوشتن و قلم به دست گرفتن نيست كه اين روزها فراموش شده است. مفهوم دوستي با شخصي در جايي دور با توانايي ارتباط همزمان با ميليونها نفر در سراسر دنيا به دليل ظهور گوشيهاي هوشمند تغيير كرده است. اين روزها تنها با يك پيامك يا ايميل ميتوان از حال دورترين دوستان نيز باخبر شد يا حتي به جاي سفر به شهرشان با آنها ارتباط تصويري برقرار كرد.
اطلس و نقشه

اين روزها استفاده از نقشهها يا نرمافزارهاي مسيرياب امري كاملا بديهي است. آقايان اغلب اكراه دارند كه هنگام گم شدن از غريبهها براي راهنمايي كمك بگيرند. اما حالا اوضاع كمي فرق كرده است. تنها چيزي كه بايد نگران آن باشند، تمام شدن باتري تلفن هوشمندشان است. مهمتر از همه اينكه ديگر نياز نيست نقشه را بعد از استفاده لوله كنند.
ماشين حساب

ماشين حساب روزگاري يكي از ملزومات كولهپشتيهاي مدرسه همه دانشآموزان بود، اما براي بيشتر بچههاي امروز ماشين حساب تنها يك قابليت پيش پا افتاده است كه آن را ميتوان در هر تلفنهمراهي، حتي سادهترين نوع آن پيدا كرد. متاسفانه هنر وارد كردن تعدادي رقم و ايجاد يك كلمه خندهدار با سر و ته كردن صفحه نمايش ماشين حساب براي هميشه فراموش شده است. البته در مدارس ايران كه همراه داشتن تلفن همراه مجاز نيست، بازي با ماشين حساب و ساختن كلمات در ميان دانشآموزان هنوز هم رواج دارد.
باجه تلفن همگاني

اين هم يك خاطره به يادماندني ديگر، البته هنوز باجههاي تلفن همگاني وجود دارد و در سطح شهر خودنمايي ميكند، اما ديگر از آن صف طويل هميشگي و انتظار براي رسيدن نوبت خبري نيست، يا حتي سرگرداني براي پيدا كردن يك سكه ناقابل. با اين كه تلفنهاي هوشمند نتوانسته است بر باجههاي تلفن همگاني به طور كامل غلبه كند و هنوز هم آنها در خيابانها پيدا ميشود، اما خيليها هستند كه با وجود تلفن ثابت در منزل باز هم از تلفن همراه براي تماسهايشان استفاده ميكنند.
رايانه

شايد رايانهها هم به همين زوديها منقرض شوند. كمي باور كردنش سخت است، اما ميتوان انتظارش را داشت. چرا كه به عنوان مثال احتمالا خيليها حاضر نيستند يك گوشي هوشمند با تکنولوژی و امکانات و برنامه های نرم افزاری مختلف را با يك كامپيوتر عوض كنند، تنها به اين دليل كه آن يك كامپيوتر است و اين يك تلفن همراه. ضمن آنكه بيشك از لحاظ قابليت با هم قابل مقايسه هم نيستند و گوشيهاي هوشمند امروزي بسيار پيشرفتهتر از كامپيوترهاي قديمي است و اگر فردی بخواهد بین خرید یک کامپیوتر و گوشی هوشمند، یکی را انتخاب کند، به احتمال زیاد، دوّمی را انتخاب خواهد کرد.
دوربين عکاسی و فيلمبرداری

شكي نيست كه هنوز براي دوربينهاي ثابت و تجهيزات پيشرفته و حرفهاي آنها جايي در بازار وجود دارد، اما موبايلهاي دوربيندار در اين زمينه انقلابي به پا كرده است. يك نمونه آن Nokia808 PureView با حسگر 41 مگاپيكسل است!
امروزه همه ميتوانند تصويري را ثبت كنند، در همان لحظه آن را در اينترنت آپلود كنند و در كسري از ثانيه آن را به سراسر جهان نشان دهند. آن قديمها دوربينهاي پولارويد تصاوير را فورا ثبت ميكرد، اما امروز تلفنهاي هوشمند بخوبي از پس اين كار برميآيند.
دفتر تلفن

توانايي ذخيره صدها شماره تلفن در گوشيهاي هوشمند بسيار فراگير شده است. اين روزها بندرت مردم شماره مخاطبان را به حافظه ميسپارند و گاهي شماره خودشان را نيز به ياد نميآورند. اما كمتر كسي ميداند كه حفظ كردن شماره تلفنها به حفظ حافظه در دوران كهولت سن كمك ميكند.
(منبع: جام جم)
منتظر پیام ها و نظرات شما عزیزان هستم؛ با تشکر ـ ع. دشتی
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط با این مطلب:
علمی،
رایانه،
تلفن همراه،
،
:: برچسبها:
دائره المعارف,
نوار کاست,
کارت پستال,
نامه,
اطلس و نقشه,
ماشین حساب,
باجه تلفن همگانی,
رایانه,
دوربین عکاسی,
دفتر تلفن,